onsdag, februar 15, 2006

LACKTR EDCTN forklarer og besvarer

Det har i løpet av de siste dagene kommet inn spørsmål angående den ene spørreundersøkelsen her på siden, nemlig undersøkelsen "Hvem er du i dag?". Dette kan være vanskelig nok å svare på i seg selv, men mer forvirrende og fortvilende kan det også fort bli når man ikke forstår alle alternativene. For eksempel, bør man skamme seg over ikke å vite hva en surikat er?

Nei, sier Lacktr Prpgnda. Ikke i det hele tatt.
Akkurat som man ikke skal skamme seg over ikke å vite hva et viskestykke er.
Eller hva en isenkramer (evnt isenkrammer, her strides legfolket) egentlig driver med og hvorfor han gjør det.
Så altså, dette er en surikat:

Spaserer du rundt omkring, f.eks i Afrika, f.eks i Kalahariørkenen, skal du ikke se bort fra at du støter på denne gjengen. Surikaten lever i grupper/kolonier på opptil 30 dyr og har det i grunn helt topp i huler under jorden. Når de beveger seg opp på overflaten, setter de alltid opp minst én vakt som holder utkikk etter trøbbel og generell uakseptabel oppførsel fra andre dyr. De blir omtrent 25cm lange/høye (plus 25cm hale) og tar kvelden etter ca. 10 år. De veier bare 900g og er dermed enkle å ta med seg, om man skulle ha lyst til det. De går ikke av veien for å spise småfugl, egg og skorpion. Men insekt funker også bra. Surikaten tåler også fint et stikk fra skorpion og slangebitt, selv om den kan bli noe svimmel for en stund. Jordekornet regnes som en slag slektning til surikaten, og blir derfor ikke sett ned på om den benytter surikatkoloniens tunnelsystem som gjemmested.

Mange vil også ha det til at surikaten har en heller lei tendens til narkolepsi, og at den gjerne sovner på post, noe som fort fører til at den velter. Men så er det opp igjen!