torsdag, januar 25, 2007

Teater # 1: Grader av hvitt


Urfremførelsen av monodramet "Grader av hvitt" i Stavanger Konserthus 11. januar var visst en suksess, om man skal tro det man hører. Og det skal man som oftest. LACKTR gratulerer de involverte.

"Grader av hvitt" er et musikkverk av Nils Henrik Asheim, teksten ble skrevet av denne Johan Hosta (eller hva han nå heter) og fremført av Laila Goody og Stavanger Symfoniorkester. Thorkil Evan Nielsen sto for video og Lasse Marhaug elektronisk lyd.

Handlingen er som følger:
"Hun har dratt på ferie til Grønland sammen med sin mann. Men noe har gått galt, under en skitur over isødet er de er kommet bort fra hverandre. Mens hovedpersonen snakker blir vi klar over at hun er i ferd med gå å igjennom forfrysningens forskjellige stadier. Kroppstemperaturen hennes synker, og mens vi registerer de fysiske symptomene hører vi hvordan hennes sinn reiser inn i ulike former for bevissthet, erindring og refleksjon. Forfatteren bygger i denne teksten bl.a. på vitneutsagn fra personer som har vært nær døden i langvarig nedkjøling."

Skulle man ha mye fritid mellom hendene kan man lese mer om stykket, og faktisk høre det i sin helhet (samt introduksjonsforedragene om hypotermia og forholdet musikk/litteratur) på

http://nilshenrikasheim.no/works/grader-av-hvitt/

og her kan man lese Hostas tekst:

http://nilshenrikasheim.no/works/grader-av-hvitt/grader-av-hvitt-tekst/

Shout outs til Nils Henrik og Lasse Marhaug!