søndag, mars 11, 2007

Helsinki


(Kiasma, Helsinki)

LACKTR har returnert styrket fra Helsinki. Seminaret vi deltok på, "Bermudatriangelet - et skatteparadis?", viste seg å være en suksess. Også for Johan Hassanda (eller hva han nå heter) var reisen en opptur. Han gjorde promotion for den finske utgaven av Buzz Aldrin, og gjennomførte i et titalls intervjuer i løpet av to dager. Han ble også tildelt sin egen sjåfør som på staselig vis fraktet ham rundt hvor enn han ville, åpnet døren for ham og ventet tålmodig på den stadig forsinkede Hassanda. Ytterlig oppblåst ble Hassanda av det faktum at hans sjåfør viste seg å også ha vært sjåfør for alt fra Keith Richards til Radiohead og Snoop Dogg. Men det ble også tid til å gjøre Helsinki sammen med forleggeren og Kelly Davis, Lacktrs Helsinki-baserte compadre, for tiden forsterket av styrker fra England og Canada. Og til Lacktrs milde fortvilelse, Hassanda hadde med seg Viktoriya til Helsinki og la ikke skjul på det, for å si det sånn. Dette fikk oss naturligvis til å tenke på stakkars Pjotr, som vi ikke har hørt fra på lenge, svært lenge, og det fornyet vår bekymring for det hele. Viktoriya (hans kone), på sin side, lot til å ha glemt hele mannen og på direkte spørsmål fra Lacktr om ham, svarte hun: "Hvem, sa du?"

Det mest oppsiktsvekkende med oppholdet, var likevel ikke seminaret eller Hassandas forsøk på å selge inn sin egen bok, men en insident som inntraff på Kiasma-museet. Hassanda (eller hva han nå heter) brøt ut i en svært utagerende oppførsel som ikke passer seg i et museum. Han sjenerte andre besøkende og en stund så det ut til at vaktene vurderte å gripe inn, før også de innså at det som tilsynelatende så ut som en vilkårlig rundtomkringslenging av plagg og objekter, i virkeligheten var hans urfremføring av den eminente performance-forestillingen "Clothes Baluba".

I retrospektiv er både LACKTR og Kiasma enige om at det var vel verdt å få med seg, og en i høyeste grad en forestilling som beriket Kiasma.

LACKTR bringer bilder fra Helsinki:(Viktoriya ved Aleksantarinkatu)


(Viktoriya på Kiasma)


(Johan Hassanda forteller og forklarer billedkunst.)


(Fra "Clothes Baluba"- forestillingen)


(På Kiasma)


(Kelly Davis (t.h.) og Joe fra London-avdelingen.)


(På vei til Suomenlinna)
(Siste fly ut fra Vantaa Lufthavn)