onsdag, mars 05, 2008

LACKTR informerer: Hässelharstad


(Forfatteren i et sjeldent øyeblikk av ektefølt triumf, like før tanken om
å invadere Polen fødes.)


LACKTR kan i dag meddele at denne Johan Habahabastad (eller hva han nå heter) onsdag mottok Ungdommens Kritikerpris for romanen Hässelby. Utdelingen foregikk på Litteraturhuset i Oslo.

I juryens begrunnelse heter det visst:

"Vi i juryen til Ungdommens Kritikerpris har høye forventninger til hvordan en god bok skal være. Den skal fange leseren fra første stund, være underholdende, spennende og tankevekkende. Rollefigurene må også være troverdige. Vinnerboken har overlevd tøffe og kritiske vurderinger. Den har vekket latter, irritasjon og begeistring. Vi kastes brått og brutalt inn i handlingen. Fra start til slutt går det slag i slag, og vi følger hovedpersonen på hans reise gjennom livet i medgang og motgang. Boken er innholdsrik og full av sprø ideer. Kjærlighet, sorg og usikkerhet går som en rød tråd gjennom hele boken. Boken er morsom og samtidig trist. Den er uforutsigbar og full av mystikk. Boken vekket vår nysgjerrighet og vi sitter igjen med mange spørsmål som leder til diskusjon. Språket er godt med mange gode formuleringer og overraskende poeng. Måten som personene og historien skildres på er original. Hovedpersonen både provoserte og fascinerte juryen. Vi trodde aldri vi skulle få møte nettopp denne personen igjen – på denne måten."

Ungdommens kritikerpris er en pris for skjønnlitterær samtidslitteratur, delt ut av elever i videregående opplæring. Prisen er knyttet opp mot Kritikerprisen.

Ungdommens kritikerpris kom i stand etter et intitiativ fra Foreningen !les i 2005. Bak samarbeidet står også Utdanningsforbundet, Norsk kritikerlag, Utdanningsdirektoratet og Den norske Forleggerforening.

Ungdommens kritikerpris er inspirert av den franske Goncourt des lycéens – en prestisjetung ungdomsvariant av Frankrikes største litteraturpris: Goncourt. Franskmennene har lagt vekt på at arbeidet med prisen ikke skal bli for "skoleorientert", og fremstå som et pedagogisk ork for elevene. Svaret på hva som har inspirert de franske elevene til å lese, har alltid vært at det
er "noe annet", noe som ikke er knyttet til skole og pensum.


LACKTR ser seg nødt til å gratulere, siden Habahabastad tross alt eier hele foretaket vårt.
Sånn.
Selv sier Habahabastad i en kommentar at han er oppriktig glad for prisen, ikke bare fordi den er en anerkjennelse i seg selv, men først og fremst fordi den kommer fra ungdommene selv, som ikke bare er høyst kompetente lesere, men som også kan være nådeløse i forhold til hva de liker. Og ikke liker.