torsdag, oktober 23, 2008

DARLAH


Sci-fi/thriller/grøsserromanen DARLAH av denne Johan Haertyustad (eller hva han nå heter) er nå lansert og nå som støvet har lagt seg, ser det ut til at det har gått riktig så bra. LACKTR hadde som vanlig ansvar for innpakningen, og bringer i dag utklipp fra anmeldelser:


"Nifst bra om måneferd (...) Johan Harstad leverer en suverent spennende historie om tre ungdommers ferd sammen med astronauter til månen. (...) Etter take off blir det så spennende at det nesten ikke er til å holde ut. (...) drivende science fiction og har trolig potensial til å leses langt utenfor Norge."
Aftenposten

"Velskrevet månegrøss (...) en riktig ekkel grøsser, og da mener jeg «ekkel» i aller beste forstand. Jeg skulle «bare lese noen sider til» før jeg slukket lyset, men på et punkt ble det umulig å sovne uten å ha lest slutten. Grøsset sitter fortsatt i, men også lysten til å fortelle mange at dette var en heftig leseropplevelse."
Adresseavisen

"Dersom denne boken hadde vært en film, ville den fått attenårsgrense, så skummel er den. Til å begynne med går det langsomt, ja, kanskje til og med trått. Men det gjør det bare enda mer creepy når ting først begynner å gå galt. Først da skjønner man også at ondskapen har ligget på lur hele tiden. Ekstra ekkelt blir det av at Harstad får det til å virke som om alt han forteller, er virkelig: Han har utstyrt boken med manipulerte fotografier, arkitekttegninger av den hemmelige månebasen og andre effekter som signaliserer «sannhet». (...) som Harstad selv forteller i etterordet, er deler av historien nærmest «samplet» fra «Star Wars», «Alien» og andre kultfilmer. Det betyr at de som har sett (noen av) disse filmene, kan se alt helt levende for seg i gjennomført syttitalls science fiction-stil. De andre kan til gjengjeld få hjertestans av å oppleve verdens beste filmsjokkeffekter for første gang. De fungerer faktisk like bra i bokform, og det sier litt om hvor godt Harstad skriver."
Stavanger Aftenblad

"Mesterlig månesykt. (...) Mens historien stadig akselererer mot noe store og mørkere, blir det klarere og klarere at de tre tenåringene burde blitt hjemme. Mye står på spill når man er 15, 16, 17, og nettopp Harstads evne til å vise det brutale og nådeløse ved en helt vanlig tenåringstilværelse, også når hovedpersonene befinner seg i en treningsleir i Houston, er en av bokens store styrker. (...) For dem som har lest Harstad før, kan det dessuten legges til at han skriver like glitrende som han pleier. Og røpes at han ikke velger noen enkel løsning med to streker under svaret denne gangen heller.
Dagsavisen

"Harstad sparer ikke på noe i denne boka. Hyperrealismen er forsterket av en rekke manipulerte fotografier av øde landskap, månekrater og tegninger av Darlah. Jeg kan ikke forstå annet enn at dette kan bli en hit blant ungdom. (...) Men boka er ikke for sarte sjeler. (...) En rørende skikkelse er gamle Herr Himmelfarb. Han har jobbet for NASA, men er nå helt senil. Da han ser et innsalg om den nye måneferden på nyhetene, husker han noe. Det gjør ham skrekkslagen. "
Dagbladet

Kulturhovedstad Stavanger2008 hadde på forhånd bestilt et eget pocketopplag på 7.000 bøker som ble delt ut til alle 9. klassinger i Rogaland. Det så slik ut:


Haertyustad møtte også, via Stavanger Aftenblad, noen av leserne, som til alles hell hadde funnet boka lesverdig. Også andre tilbakemeldinger har blitt fanget opp av Lacktraten:

9. klassing 07. oktober 2008
"Darlah var en utrolig spennende bok som jeg tror de fleste andre 9.klassinger vil like. den hadde liksom omtrent alle temaene. Jeg tror jeg leste den ut på 2 dager, men det er ikke det viktigste. Det viktigste var at jeg ble så oppslukt i den at jeg nesten ikke klarte legge den fra meg!"

Solfrid (14) 03. oktober 2008
"Dette var en bok med mange følelser i. Blant annet spenning, kjærlighet, grøssing, tristhet osv. Ganske bra bok egentlig. Slutten av boka var egentlig veldig overaskende. Hadde aldri trodd at det som sjedde kom til å sje. Klarte å lese ut boka på tre dager. Egentlig ganske fornøyd med det =), men det var nok fordi det ikke gikk ann å legge den fra seg da jeg kom til mitten av del 2. Til de som får lett mareritt så bør dere ikke lese denne boken, men alt i alt vil jeg gi denne boken terningkast 5."

Tomas K W 30. september 2008
"Denne boken er ikke bare sinnsykt spennende, jeg ser den også som ekkel, dyster, morsom og en kommentar til dagens Idol-jakt! Hvem blir vi, og hva møter vi, når vi drar ut i stjerneland? Et speilbilde, en dobbeltgjenger, som mangler sjel - og akkurat som de vandøde er uten skygge? Og med månen som før var forbundet med galskap, og med store konsern hvis penger og publisitet er eneste drivkraft, blir tre ungdommer stående som rene bruksgjenstander mellom de mørke krefter. Foreldre presser dem, skolen plager dem, venner misforstår dem og det overnaturlige lurer i mørket utenfor. Før du vet ordet av det har du kommet så langt, at det er for sent. For sent for ungdommene å trekke seg fra måneferden, og for sent å slutte å lese videre..."

DARLAH er utgitt i tre formater: Vanlig, innbundet utgave, eget pocketopplag til SVG2008 (ikke for salg) og som lydbok.

(Innbundet utgave)


(SVG2008 pocket)

LACKTR velger å oppsummere med Stavanger Aftenblad:
"Johan Harstads mål då han skreiv «Darlah» var å skremma livskiten av minst to 14-åringar. Etter ei veke er det bare å slå fast: Mission accomplished."

I forbindelse med utgivelsen har det blitt påpekt at DARLAH også retter seg mot voksne lesere, og minst ett av landene som vurderer boken for utgivelse, vurderer også å gi den ut som voksenbok. En eventuell oppfølger vil muligens også for enkelhets skyld utgis som roman, kort og greit. Eller ungdomsroman. Eller begge deler. Ingen vet.