mandag, november 28, 2011

Build Me a Mountain! på Black BoxLACKTR slår et slag for Verks nye produksjon, Build Me a Mountain! som hadde premiere torsdag og spilles t.o.m. 3.desember på Black Box i Oslo, med blant annet vår mann Håkon Mathias Vassvik (som også er en av de tre utviklerne av "Brødmannens Memoarer" i en av rollene).

Verk vant Heddaprisen 2011 for beste forestilling (Det eviga leendet)

Fra Black Box' presentasjon:

Build Me a Mountain! handler om den finske dramatikeren og forretningskvinnen Hella Wuolijoki og dramatikeren Bertolt Brecht, og deres kreative møte i Marlebäck, Finland 1940.

Noen få dager etter at Hitler invaderte Danmark og Norge kontaktet Bertolt Brecht Hella Wuolijoki og ba henne om hjelp til å komme til Finland. Planen var å reise videre til USA gjennom Sovjetunionen. Wuolijoki hadde kontakt med Finlands statminister og fikk overbevist ham om å slippe inn forfatteren av Tolvskillingsoperaen - et stykke han likte godt. Kort tid etter reiste Brecht til Finland sammen med sin kone Helene Weigel, deres to barn, hans sekretær og elskerinne Margarete Steffin, samt elskerinnen Ruth Berlow. Hella Wuolijoki var på dette tidspunkt allerede en anerkjent forfatter som hadde utgitt et trevdetalls stykker. Hun hadde tidligere støttet de bolsjevikiske revolusjonene og fungerte som vertinne og guide for Brecht og hans følge.


I Marlebäck flyktet de - kanskje i avmakt eller protest - inn i en alternativ virkelighet og skapte en liten menneskeskapt utopi midt i helvetet. Mens Europa brant rundt dem fortalte de hverandre historier, diskuterte verdensfreden, skrev nye skuespill sammen («Herr Puntila og drengen hans Matti» og «Die Judith von Shimoda») og avsluttet egne stykker. I det Hitler forvandler London til et brennende inferno skriver Brecht i sine memoarer: Puntila betyr nesten ingenting for meg, krigen betyr alt; om Puntila kan jeg skrive om nær sagt alt, mens om krigen ingenting.


Verk Produksjoner mener at dette spesielle møtet har en historie å fortelle oss om hvordan vi forholder oss til vår egen tid, om våre egne begrensninger og om hvordan vi kan komme oss videre når alle illusjoner er borte. Sammen med forfatteren Daniel Wedel har de rotet rundt i arkiver og funnet frem til dagbøker, brev, bruddstykker av historier og skuespill fra denne produktive perioden.

«Build Me a Mountain!» er Verks andre forestilling om mennesker som ikke aksepterer realitetene og skaper sin egen. Forestillingen kretser rundt spørsmålene Hvordan forholde oss til vår egen tid? og Hvordan kan vi komme oss videre etter at alle illusjonene er borte?


Spilleplan og billetter her