søndag, mars 03, 2013

Eventyrland!


LACKTR slår nok et slag for Arild Østin "Mongoland" Ommundsens nye film Eventyrland, som har premiere 22. mars.

Filmen hadde førpremiere på Klingeberg kino i går, og de første strålende tilbakemeldingene har allerede nådd overflaten."Dette er den beste filmen jeg har sett på veldig lenge, og det sier vel noe i disse Netflix-tider.Eventyrland er utvilsomt den beste norske filmen jeg har sett. Dette kommer anmelderne til å skrive mer om, er jeg ganske sikker på, hva som gjør den til en god film på deres premisser, som på mange måter er noe helt annet enn min opplevelse – selv om alle anmeldelser så klart er personlige, også. De kommer til å si noe om historiefortellingsgrepene til regissøren, om de spennende grepene han har tatt som gir filmen en helt spesiell rytme, dette er en veldig musikalsk film. Om skuespillerprestasjonene, både til Silje Salomonsen og unge Iben Østin Hjelle – kanskje noen vil utsette noe på den utilslørte kjærligheten hun får visualisere gjennom regissør-fotograf-farens blikk? Om poesien i utsnittene, naturen som scenografi, om humoren i de får og sykt viktige comic relief-ene! Om internasjonale vibber i en lokalt skapt film, jeg synes denne har noe på Sundance å gjøre! Den har Kill Bill-vibber, den har definitivt noe nordic noir ved seg – den og løfter og fornyer independant-sjangeren fordi Eventyrland er noe helt for seg selv, breddfull av noe genuint. Og, tilbake til kjernen: Jeg tror filmskaperen kjenner smerten, og vet at den som går gjennom og ikke rundt, den kommer til eventyrland."
                                                                                                                                         - Ninaord.noI et sjeldent tilfelle, vel, tilfeldigheter og mulighet til å stå først i køen, fikk Johan anledning til å være blant de fire første som så den ferdige filmen allerede 15. februar, sammen med regissøren, lydmikser Gisle og den fabelaktige Thomas Dybdahl, som også har laget musikk til filmen. Det var med andre ord nokså romslige forhold på Frogner Kino den ettermiddagen.

I og med at Østin Ommundsen vet hva han holder på med var det kanskje forventet at filmen skulle holde en viss kvalitet, men at den skulle treffe så hardt som den gjorde var mildt sagt overveldende. Det samme var oppdagelsen av at opplevelsen fortsatt sitter solid i, ukevis senere. 

Eventyrland er i følge Johan, kort oppsummert, den beste (norske) filmen på lang, lang tid, laget av Norges mest interessante regissør for tiden. Og på den mest interessante måten.

Dette ble naturligvis formidlet til regissøren i etterkant av visningen, men av egen erfaring kan man fort få seg til å tvile på om tilbakemeldingen man fikk mest av alt var preget av øyeblikket det ble gitt i, så Johan sendte følgende melding til Arild dagen etterpå, hvor den vedvarende entusiasmen ga seg utslag i  et øyeblikk av klam, amerikansk slang. Men det var det altså verdt:

"Det er LENGE siden jeg har hatt en så kraftig filmopplevelse, som traff meg på så mange plan, som balanserte det grusomme og det varsomme, det vakre og det ugjenkallelige, i en bonanza av fotografimagi, skuespill fra øverste hylle og et manus det slår gnister av … Du kan være jævlig stolt av denne. Rett og slett. You tha man!"

LACKTR ser frem til å gå på kino 22. mars.

IbenØstinHjelleland, forøvrig i nisseluen fra Mongoland.
FredrikHanaogSiljeSalomonsenland

SiljeSalomonsenland

ArildØstinOmmundsenland

Se også det forrige innlegget om filmen, Tilbake til landet.

Eventyrland på Facebook.