lørdag, mars 16, 2013

Trond Brænne (1953 - 2013)Det er med stor sorg vi har fått vite at skuespiller Trond Brænne er død.
Johan Harstad ble kjent med ham under året på Nationaltheatret i 2009 og Trond var den første som ga liv til karakteren Zimmer i Johan Harstads skuespill Osv., gjennom de sceniske publikumslesningene av stykket som ble spilt/vist på Malersalen høsten 2009. Tronds bidrag til rollen, hans stemme og fortolkning, ga mye av grunnlaget for den videre utvikling av rollen, slik den til slutt endte opp, ved fullførelse et år senere.

Men, det skal sies: Trond Brænne var skeptisk i starten. 
Samme dag som publikumslesningen/forestillingen skulle vises første gang, etter to ukers intens workshop, mente Trond hardnakket at det var alt for langt, og at Johan burde stryke halvparten av teksten, som da hadde en spilletid på over fire timer. Det var naturligvis både for sent – og også helt uaktuelt – å gjennomføre noe slikt på , men så snudde også Tronds skepsis heldigvis til slutt. Dramatikeren observerte selv Trond stille gråtende i kantinen i pausen – i alle fall så det ut som om han gråt – og tok det som et tegn på at det hadde skjedd en endring hos ham. 
Og det hadde det også.
Etter at forestillingen var ferdig var han tydelig, helt tydelig på at han hadde tatt feil, og at både innhold og lengde burde bevares. 

I årene etterpå var Trond blant dem som så viktigheten av skuespillet og som håpet at Nationaltheatret skulle sette det opp, han gjentok det flere ganger og ringte også for å høre om progresjonen i saken.

Det ser heldigvis ut til at han får viljen sin til slutt på det punktet, langt på vei i alle fall. Men det blir dessverre uten ham som Zimmer, en rolle han tolket på et hjerteskjærende vakkert vis.

Han vil bli savnet. Og husket.

Fra prøvene på Screentests 9: Osv., høsten 2009. F.v: Ole Johan Skjelbred, Finn Schau og Trond Brænne.